Apaca veulens 2019

In mei 2019 mogen er bij Bamby Alpaca Farm drie veulens komen.

BAM Fantasy is begin mei uitgeteld en het veulen van BAM Healey wordt half mei verwacht. Eind mei mag BAM Bamby dan. Het laatste veulen van 2019 mag pas in juli op de wei komen en is van BAM Hera. De vader van alle vier de crias is onze zwarte hengst Sunsetestate Urban Tactics.

Uit deze dekking verwachten we begin mei 2019 een veulen.

BAM Fantasy is op 24 mei 2018 gedekt door Sunsetestate Urban Tactics. Het veulen van Fantasy en Urban Tactics wordt begin mei 2019 verwacht.

Op 6 mei 2019 hebben we al onze 13 alpaca’s, waaronder de 4 drachtige alpaca merries laten scheren. Vóór de geboorte van de eerste cria. Dat is goed. Als de merrie geschoren is voordat de cria geboren wordt dan is het voor de moeder makkelijker om het veulen de weg naar de melk te presenteren en het veulen kan de melk makkelijker vinden. Een ander voordeel. Een ander voordeel is dat een merrie vóór de bevalling makkelijker te scheren is dan erna. Vanaf vandaag mogen de veulens komen. Vaak wachten de merries op een zonnige dag om de cria op de wereld te zetten. Ze hebben geen weer.nl in de stal. Daardoor komt het veulen soms ook wel op regenachtige of koude dagen. Een alpaca dracht duurt gemiddeld 350 dagen en BAM Fantasy is op de dag van scheren 347 dagen geleden gedekt. Als de zon weer gaat schijnen kan het zomaar gebeuren.

BAM Fantasy voor de bevalling

BAM Fantasy is aan bevallen toe. Gelukkig hebben we haar nog voor de bevalling kunnen scheren.

De veulens komen na het scheren van de merries.

Op 10 mei zet Fantasy een mooie cria op de wei. Het merrie veulen komt uit de dekking van BAM Fantasy met Sunsetestate Urban Tactics. Ze krijgt nu de naam BAM Misty. Ze is na een dracht van 351 dagen net voor 12 uur geboren in de stal en weegt 8,9 kg. Na de regen mogen ze samen de wei in. Moeder en cria doen het goed.

Tweede alpaca veulen in dit geboorte seizoen.

Nu is BAM Healey aan de beurt en daarna BAM Bamby. Allebei drachtig van Sunsetestate Urban Tactics.

Op 11 mei in de avond is het veulen van BAM Healey geboren. Het is een donker fawn of misschien bruin kleurig hengst veulen. Hij heet nu BAM Magic. Hij ziet er al snel goed uit.

De pas geboren cria van BAM Healey.

Hieronder een plaatje nadat Magic droog is.

BAM Magic bijna droog.

Derde alpaca cria van in 2019.

Het volgende veulen dat geboren wordt op onze alpaca boerderij is van onze oudste alpaca merrie BAM Bamby.

Op 21 juni 2019 is BAM Bamby al 348 dagen drachtig. Het alpaca veulen kan nu iedere dag geboren worden. De gemiddelde dracht van BAM Bamby is 350 dagen. Dus het kan best nog wel een week duren.

Even kijken in de stal met de bewakingscamera. Hoog drachtige alpaca merrie Bamby ligt er rustig bij. De vorige week geboren alpaca cria Misty en moeder Fantasy liggen lekker bij elkaar. Plaatje hieronder.

alpaca moeder en cria in de nacht samen
mamma en dochter in de nacht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *