Alpaca wol of alpaca fleece, alpaca fiber.

Alpaca wol wordt gezien als één van de beste natuurlijke wol soorten die te verkrijgen is. Alpaca fleece heeft vele voordelen t.o.v. andere wol soorten.

Zelf gemaakte alpaca kleding van Bamby Alpaca Farm
Een kleine presentatie van de kleding die we zelf gemaakt hebben van de alpaca wol van onze eigen alpaca’s

De wol van de alpaca, alpacawol of alpaca fleece.

 • Irriteert veel minder op de blote huid dan wol van andere dieren, hypoallergeen
 • Heeft een isolerende werking (30% warmer dan hetzelfde gewicht aan merino wol)
 • Is thermisch, dus zomer’s verkoelend en ’s winters lekker warm
 • Heeft een zijde glans
 • Is 4 keer minder “slijt-gevoelig” dan merino wol
 • Is sterker dan wol en pluist niet in de betere kwaliteiten
 • Bevat geen vet of olie en ruikt niet
 • Heeft volume maar springt terug wanneer erin gedrukt wordt
 • Bevat geen vocht en is bestand tegen zonnestraling (verkleurt niet)
 • Krimpt niet na het wassen
 • Heeft 22 natuurlijke kleuren
 • Kan vermengd worden met andere natuurlijke vezels
 • Kan gemakkelijk gekleurd worden in ieder gewenste kleur zonder de glans te verliezen
 • Is licht en heel zacht
 • Is een schaars product, vraag en aanbod compenseren elkaar niet

Van de beste wol van onze alpaca’s heeft Irmgard garen gesponnen en moois gebreid. Verder bieden we ook ruwe alpaca wol te koop aan.

Door ons zelf van alpacawol gebreide truien, sjaals, vest en handtas

In januari 2021 is er nog wat restant alpaca wol van vorig jaren met korting te koop. In mei 2020 zijn de dieren weer opnieuw geschoren, nu is er nog wol van diverse kleuren en kwaliteiten te koop.

Irmgard met alpaca wollen trui en sjaal is bijna net zo mooi als onze kleurkampioen BAM Kosmo.

Irmgard draagt op de foto met kleurkampioen BAM Kosmo een alpaca wollen trui en een sjaal die ze allebei zelf heeft gebreid uit garen van alpacawol van onze eigen alpaca’s die ze zelf heeft gesponnen. Puur natuur.

bruidssjaal van alpaca wol.
Irmgard met een van haar bruidssjaals van alpaca wol

Op de foto toont Irmgard een van haar zelfgemaakte bruidssjaals. Puur handwerk van voortreffelijke kwaliteit voor slechts een paar honderd Euro op bestelling te koop. Je kunt natuurlijk ook alpacawol van hoge kwaliteit kopen en het helemaal zelf doen. Een andere mogelijkheid is om alpacawol garen hiervoor bij ons te laten maken en het breiwerk zelf te doen.

Vestje voor kleindochter.

Hieronder een recent product dat Irmgard gemaakt heeft voor de vijfde verjaardag van kleindochter Lexi. Bij een vorige verjaardag toen ze drie werd heeft Lexi een alpaca cadeau gekregen. Het lieve fawn kleurige merrietje heet KikiDee. Irmgard heeft nu van de eerste wol van KikiDee een vestje gebreid voor onze kleindochter Lexi.

voorkant vestje uit de eerste wol van KikiDee
De voorkant van het alpaca wollen vestje van de wol van KikiDee.
Acterkant van het vestje voor Lexi.
De achterkant van het vestje.
Lexi past en krijgt het vestje voor haar vijfde verjaardag in juli.
Lexi in zomer tenu past het vestje waar ze de winter van 2019/2020 mee door moet komen.

Nieuwe oogst.

Wij hebben nog enkele mooie alpaca vachten van de scheerbeurt van 2019. Deze resterende vachten kunnen nu met korting gekocht worden. Er zijn nu veel nieuwe hoogwaardige alpaca vachten van in de kleuren van wit, beige, bruin en zwart. Er zijn naast meerdere kleuren ook meerdere kwaliteiten beschikbaar. De wol van een super mooi jong dier is beter en duurder dan de vacht van een ouder dier. De prijs van de wol is afhankelijk van de kwaliteit. We hebben alpacawol in de kwaliteiten Ultrafine, Superfine, Fine en Medium. Heb je al behoefte aan alpacawol en je weet welke kleur en kwaliteit je graag wilt hebben dan kun je Irmgard ook bellen (0657677698) om te vragen of dat beschikbaar is. Of mail Irmgard. Voor tapijten kun je ook grovere alpacawol gebruiken.

Alpaca wol spinnerij.

In Nederland zijn er op dit ogenblik nog geen spinnerijen die alpaca wol kunnen verwerken. Voor zover wij weten. In België zijn er wel spinnerijen die alpaca wol tot een mooi garen verwerken. Wij laten soms alpaca wol bij alpaca Tumulus in België tot lontwol verwerken. Zij zijn er druk mee. Lange wacht tijden. Meestal verwerken wij onze alpaca wol daarom zelf. Verder bieden wij jaarlijks een deel van onze ruwe alpaca wol te koop aan.

Wol spin lessen.

Nu kunt u weer inschrijven voor een cursus wol spinnen en alpaca wol verwerking tot een hoogwaardig garen. Wij beginnen weer na de zomer 2022 met de eerste lessen. Een uitgebreide cursus duurt 5 avonden. Hierbij doen dan 4 personen mee aan de cursus. Uiteraard zorgen wij voor spinnewielen en wol. Als je interesse hebt dan laat dat weten aan Irmgard (irmgard@bamby.nl) (tel: 0657677698). Als er voldoende geïnteresseerden zijn dan proberen we in overleg met de kandidaten een avond te kiezen die iedereen schikt. Verder is het ook mogelijk om een workshop te regelen voor een twee of drie personen waarbij op een lange dag de belangrijkste vaardigheden en wetenswaardigheden worden geleerd. Voor info of aanmelden mail Irmgard op irmgard@bamby.nl of bel Irmgard: 0657677698
Als je het spinnen van alpacawol en alles wat erbij hoort op één dag wilt leren dan is dat wel te regelen. Bel Irmgard en maak een afspraak voor een bootcamp spinnen. Dit kan het hele jaar door.

Beschikbare ruwe alpacawol bij Bamby Alpaca Farm.

Bij Bamby Alpaca Farm is altijd hoogwaardige alpacawol te verkrijgen. Vraag eventueel een lijst van de alpacawol die begin 2022 bij Bamby Alpaca Farm beschikbaar is. Na de scheerbeurt in mei 2022 komt weer meer wol. Begin alvast garen te spinnen van de beschikbare alpaca wol. Doe er eventueel wat zijde bij voor de stevigheid om het uitzakken tegen te gaan. Irmgard geeft in haar spinlessen ook uitleg over het verwerken van het garen tot een goed gebreid product.

Alpaca wol is zacht en niet allergisch. Een kledingstuk van goede alpacawol kriebelt niet op je vel. Bepaal zelf welke kwaliteit, kleur en vraag Irmgard of er genoeg van die kleur en kwaliteit beschikbaar is voor jouw project.

Alpaca lontwol.

Verder is er biologisch gezuiverde alpaca lontwol te koop van onze mooiste dieren in de kleuren fawn, wit en bruin. Prijs € 8,95 per 100 gram. De alpaca wol is op biologische wijze gezuiverd en tot lontwol gekaard. Je kunt meteen beginnen met spinnen van de wol tot garen.

alpaca lontwol in de kleuren wit, bruin en beige.
Alpaca lontwol in de kleuren wit, bruin en beige (fawn).