Fawn alpaca dekhengst BAM Kosmo

Fawn alpaca dekhenhengst BAM Kosmo.

Dit jaar (het dekseizoen van 2021) stellen we de fawn alpaca dekhengst BAM Kosmo weer beschikbaar voor dekkingen van merries van collega fokkers. Het liefst dekt hij mooie fawn kleurige merries. Wij zien graag mooie glanzende fawn kleurige nakomelingen van hem. Zijn vacht is mooi en wij denken dat hij dat door gaat geven. Hij geeft jaarlijks een grote hoeveelheid vacht van extreme kwaliteit. BAM Kosmo is een door de AAB gekwalificeerde foutloze dekhengst. Nu hij geschoren is, is hij nauwelijks te onderscheiden van een wilde vicuña. Waarschijnlijk heeft hij door kruising meer vicuña bloed in zich dan de meeste dekhengsten. Dat is goed. Hij kan daardoor waarschijnlijk ook nakomelingen produceren die wat minder lama zijn. Niet overdreven groot. Met uitstekende kwaliteit vacht. Met een rank figuur.

Dekhengst BAM Kosmo in de stal.
Kosmo heeft effe geen aandacht voor voer uit het emmertje.
Dekhengst BAM Kosmo samen met zijn zwarte vriend dekhengst Sunsetestate Urban Tactics in de paddock.
Meestal zijn Sunsetestate Urban Tactics en BAM Kosmo dikke vrienden op de wei. Wel stoeien maar niet gemeen. Daarbij houd ruin BAM Calou altijd een oogje in het zeil.

Op 4 mei 2020 wordt alpaca dekhengst BAM Kosmo geschoren. Daarna kan zijn carrière als dekhengst echt beginnen. Zijn vacht is zo mooi dat het zonde is om die twee van elkaar te scheiden. Irmgard weet wel raad met de vacht en Kosmo werkt beter zonder vacht. Ook zonder vacht was dekhengst BAM Kosmo het vorig jaar een prachtig foutloos beest. Wij weten zeker dat er ook deze keer weer een super goed gebouwde mooie alpaca hengst onder de vacht woont. Hieronder nog enkele foto’s van 26 april 2020. Later volgen er foto’s van de geschoren fawn alpaca dekhengst BAM Kosmo en van de vacht van Kosmo.

Alpaca dekhengst BAM Kosmo in de paddock.
Alpaca dekhengst BAM Kosmo aan het halster
Alpaca dekhengst BAM Kosmo aan het halster op het gazon.
De jonge alpaca dekhengst BAM Kosmo met zijn reeds gewonnen prijzen.
Een vluchtig kijkje in de vacht van BAM Kosmo
Nog even zijn kwalitatieve vacht controleren voordat ze eraf gaat.

Door goede genetica en veel geluk door de juiste dekkingen te kiezen bij zijn ouders en voorouders is Bam Kosmo hier in Nederland uit kunnen groeien tot een fenomenale hengst. Op twee jarige leeftijd heeft BAM Kosmo de eerste merrie bevrucht, waarvan het veulen begin augustus 2020 verwacht wordt. Op 4 mei 2020 is BAM Kosmo geschoren. Zijn derde vacht is nog mooier dan zijn tweede waarmee hij kleurkampioen fawn werd op de halster show 2019 in Boekel met grote concurrentie. Na de scheerbeurt 2020 komt er weer een foutloze superieure alpaca tevoorschijn. Mooie snuit, rechte benen, rank figuur. Hij staat zijn mannetje in de wei met andere (dek)hengsten. Hij maakt zelf geen ruzie maar laat zich beslist niet koeioneren. Hij is perfect aan het halster. Hij dekt graag en goed. Hij heeft een vicunã uiterlijk met vergelijkbare kwaliteit vacht. En dan met veel vacht. Voor veel alpaca fokkers is het uiteindelijke doel om ooit de ideale alpaca te fokken. Een alpaca met de wol kwaliteit van de vicunã en de hoeveelheid wol van een alpaca. Hij is waarschijnlijk nog niet de ideale alpaca, maar hij gaat wel die kant op.

Dekhengst BAM Kosmo in zijn volle vacht op 4 mei 2020.
Dekhengsr BAM Kosmo met vacht op 4 mei 2020.

Scheren

Op 4 mei 2010 wordt BAM Kosmo weer geschoren. Zijn prachtige vacht wordt ook nu weer zorgvuldig opgeborgen om naderhand mee te laten doen aan een fleeceshow.

Dekhengst BAM Kosmo net na het scheren op 4 mei 2020.
Dekhengst BAM Kosmo na het scheren op 4 mei 2020.
Dekhengst BAM Kosmo wordt bekeken door de kleintjes.
Het hengst veulen achter de deur wil later ook zo mooi worden. Het merrie veulen wil later een veulentje van BAM Kosmo.

Dek seizoen 2020

Na zijn scheerbeurt kan BAM Kosmo aan zijn eerste echte dek seizoen beginnen. Als je een van jouw mooiste merries wilt laten dekken door BAM Kosmo, mail dan Irmgard op: irmgard@bamby.nl .

De eerste dekkingen van BAM Kosmo op vreemde bodem.

Nadat BAM Kosmo de best wel grote merrie had neer gekregen duurde de eerste dekking 12 minuten.
Nadat BAM Kosmo de best wel grote merrie had neer gekregen duurde de eerste dekking 12 minuten.
De fawn alpaca dekhengst BAM Kosmo dekt LL Hazel Sunset nog effe na.
BAM Kosmo dekt LL Hazel Sunset nog effe na.

Op 21 mei heeft BAM Kosmo de jonge merrie (2 jaar) Luna gedekt. Verder heeft hij drie alpaca merries getest op drachtigheid. Deze lijken voorlopig alle drie goed.

De fawn alpaca dekhengst BAM Kosmo dekt Olivia op verplaatsing.
BAM Kosmo dekt Olivia op verplaatsing.
BAM Kosmo dekt Luna in onze dek plaats.
BAM Kosmo dekt Luna in onze dek plaats.

Dek afspraken BAM Kosmo.

BAM Kosmo kan jammer genoeg niet ver weg van hier. Hij gaat wel graag de trailer in maar uren alleen in de trailer zal hij niet leuk vinden. Daarna staan er voor mei nog 4 dekkingen op het programma van onze fawn alpaca dekhengst BAM Kosmo. In juni zal hij ook hard moeten werken. Gelukkig doet hij dat met veel animo en hij doet dat graag.

Toekomstige afspraken voor een dekking door BAM Kosmo kunnen voorlopig alleen nog hier bij Bamby Alpaca Farm in het speciale dek plaatsje in onze tuin. We willen geen risico lopen met deze bijzondere dekhengst en met jouw merrie. Op de dek plaats in onze voortuin is het veilig. Geen risico’s voor besmetting met wie weet wat. Er zijn hooguit een tiental dieren even geweest. Niemand heeft er gepoept. We sproeien het gras daar dagelijks. Het is een veilige dek plaats zonder risico voor besmetting van dieren die er eerder zijn geweest.

Gipsy Queen wordt gedekt door onze alpaca dekhengst BAM Kosmo.
BAM Kosmo dekt de merrie Gipsy Queen van een collega fokker onder toeziend oog van het veulen van Gipsy op onze speciale dek plaats.

Voorlopig resultaat van de dekkingen door Bam Kosmo in zijn eerste echte seizoen.

De dekkingen van de alpaca merries door BAM Kosmo leken het bijna steeds bij de eerste dekking goed te zijn. Slechts 1 merrie heeft hij twee keer mogen dekken. En die blijkt nu ook drachtig te zijn. Hij is nog steeds uiterst fanatiek en wil graag meer.
BAM Kosmo heeft alles wat een super dekhengst moet hebben. Hij loopt graag mee aan het halster. Gaat ook graag de trailer in. Hij is niet agressief tegen de andere hengsten in de wei. Ook bij testen als hij niet heeft mogen dekken omdat de merrie afspuwt neemt hij er tenslotte genoegen mee om terug aan het halster mee de trailer of naar de wei te gaan. Het begin van zijn nieuwe vacht komt nu al in volle glorie terug. Er is al behoorlijk krimp in de nog korte haartjes. Hij lijkt alles te hebben om een klasse veulen te kunnen produceren bij een kwalitatief goede merrie. Hij wil graag dat zijn super kwaliteit gewaardeerd wordt door volgend seizoen op de shows veel prijswinnende nakomelingen te hebben. Om meer mooie nakomelingen te hebben wil hij dit seizoen graag meer merries dekken. Hij heeft nog veel klusjes op te knappen.
Als je een merrie door Bam Kosmo wilt laten dekken moet je hier naar toe komen met de merrie. We hebben een veilige onbesmette dek plaats.

De eerste en voorlopig enige nakomeling van BAM Kosmo is geboren.

De jonge gecertificeerde prachtige fawn dekhengst heeft op het laatst van vorig seizoen nog op de valreep een merrie kunnen bevruchten. Onze ook jonge BAM Kiki Dee heeft op 1 augustus 2020 haar eerste veulen op de wei gezet. Zoals verwacht is het een mooi glanzend fawn kleurig juweeltje. Met een beetje hulp heeft Kiki Dee haar veulentje netjes afgeleverd. Het is een merrie veulen. Ze krijgt de naam BAM Nidra. Ze is nu al een machtige godin met een dichte glanzende vacht. Wij zijn heel erg blij met deze prachtige cria. Als BAM Kosmo dit maakt bij onze BAM Kiki Dee, wat zijn dan de mogelijkheden van deze kanjer?

Het pas geboren veulen drinkt bij mamma.

De vacht van BAM Kosmo

De derde vacht van BAM Kosmo heeft deelgenomen aan de Fleeceshow AAB najaar 2000. Op deze fleeceshow behaalde de vacht van Kosmo de eerste prijs bij de volwassen fawn kleurige dieren met 81,5 punten. Over de totale fleeceshow was er slechts 1 vacht van een volwassen alpaca (wit) met meer punten. Ook waren er slechts 6 vachten van veulens die meer punten kregen dan de vacht van onze (adult) dekhengst. BAM Kosmo heeft dus op drie jarige leeftijd nog steeds een betere vacht dan het overgrote deel van de 98 deelnemende vachten. Ook bij de deelname met zijn tweede vacht aan de Fleeceshow in Weelde in 2019 behaalde hij met 81 punten een achtste plaats over alle deelnemende vachten in een nog sterker veld. M.a.w. De vacht van BAM Kosmo kan concurreren met de beste vachten van gerenommeerde dieren. Zijn vacht is op drie jarige leeftijd zelfs nog aanzienlijk beter dan het overgrote deel van zijn (ook de jongere) concurrenten. Verder zijn er uiterst weinig volwassen dieren die een vacht hebben die kan concurreren met de derde vacht van BAM Kosmo.

De vierde vacht van BAM Kosmo

Op het einde van dit jaar 2020 zit BAM Kosmo weer goed in de wol en het ziet er weer fantastisch uit. Hopelijk komt er in maart 2021 weer een haltershow zodat hij zich kan laten zien als adult (volwassen hengst). Ook zijn eerste en tot nog toe enige veulen wordt steeds mooier. Hij is naast mooi ook slim en lief voor mensen. Tussen de hengsten staat hij zijn mannetje. Ze lopen met zijn vieren en er is nog nooit een ongeluk gebeurt. Ze vechten (spelen) wel. Het is een ideale hengst die weet dat hij de mooiste is, daar hoeft hij de anderen niet voor te verwonden en dat doet hij ook niet.

BAM Kosmo blijft steeds prachtig in de vacht.

De vacht van BAM Kosmo komt steeds beter terug. Iets minder fijn. Op het einde van zijn vierde levensjaar 20 um ipv 15 um bij zijn eerste. Nog dichter dan zijn eerste wol en nog steeds even lang. Zijn wol is perfect om te spinnen en hij levert er jaarlijks veel van. Hij heeft een uniforme mooie vacht die jaarlijks nog beter wordt. Het is een hengst die door uitstekende genen en een grote dosis geluk zo mooi is geworden. Jammer genoeg heeft hij maar op een paar shows mee mogen doen. Daar heeft hij mooie prijzen gewonnen. Kleur kampioen fawn en meer. Daarbij wordt hij steeds mooier in tegenstelling tot andere hengsten die in de loop der tijd aan kwaliteit inboeten. Hij kan concurreren met de beste geïmporteerde hengsten. Dit jaar zullen de eerste nakomelingen van BAM Kosmo geboren worden. Ondanks dat hij nog geen supertjes heeft mogen dekken, denken wij toch dat zijn kwaliteit zal zegevieren. Zijn superieure kwaliteit is ook opgemerkt bij de Alpaca Association Benelux. BAM Kosmo was genomineerd om deel te nemen aan de dekgeld veiling op de alpaca show in Boekel in 2020. Jammer dat deze show niet is door gegaan. BAM Kosmo is naast een superieure dekhengst ook een goed handelbare hengst die om kan gaan met andere hengsten in de wei.
BAM Kosmo is super mooi en heeft een goed karakter. Het is niet alleen in ons eigen belang dat wij hem aanbevelen. Wij zijn ervan overtuigd dat als u een goede merrie laat dekken door BAM Kosmo dat er dan een supertje bij u op de wei komt.
Op de najaars vachtenshow 2020 behaalt hij met zijn derde vacht weer een eerste prijs bij de fawn kleurigen met 81,5 punten. De vacht van BAM Kosmo verslaat daarmee de vachten van de meeste geïmporteerde super hengsten.
Zijn vierde vacht ziet er ook weer geweldig uit. BAM Kosmo blijft zijn kwaliteit behouden.

Alpaca dekhengst BAM Kosmo zit in de winter weer goed in zijn vierde vacht.
BAM Kosmo zit weer fantastisch in zijn vierde vacht.
In de hengsten weide.
Ondanks dat BAM Kosmos zich superieur voelt en ook superieur is kan hij meestal goed opschieten met de andere hengsten. Ze lopen met drie dekhengsten en een ruin. Ze maken wel geregeld ruzie, maar ze verwonden elkaar niet.

Ook op zijn vijfde levensjaar heeft de vacht van BAM Kosmo veel krimp en fijnheid. De vacht is in februari 2021 weer lang. De vierde vacht van deze hengst is nog net zo mooi als zijn eerste. Hij heeft ook geen (grove} dek haren. Als hij deze kwaliteit doorgeeft aan zijn nakomelingen dan is BAM Kosmo een super alpaca dekhengst die bij mooie (fawn) alpaca merries prachtige nakomelingen op de weides zet.

Kijken in de vierde vacht van BAM Kosmo
Kijken in de vierde vacht van BAM Kosmo

Puntenlijst van de fawn alpaca dekhengst BAM Kosmo vachtenshow najaar 2020.

Als we de vacht van BAM Kosmo beter geskirt hadden zou hij zelfs Grand Champion kunnen zijn geworden met 84 punten in een veld met de vachten van de beste alpaca's uit de Benelux.
Als we de vacht van BAM Kosmo beter geskirt hadden zou hij zelfs Grand Champion kunnen zijn geworden met 84 punten in een veld met de vachten van de beste alpaca’s uit de Benelux.
De fawn alpaca dekhengst BAM Kosmo heeft op 4 jarige leeftijd, 1 maand voor de scheerdatum in 2021 weer een lange, dichte en supermooie vacht.
De fawn alpaca dekhengst BAM Kosmo heeft op 4 jarige leeftijd, 1 maand voor de scheerdatum in 2021 weer een lange, dichte en supermooie vacht.
De trotse fawn  alpaca dekhengst BAM Kosmo 1 week voor zijn scheerbeurt van 2021.
De trotse fawn alpaca dekhengst BAM Kosmo 1 week voor zijn scheerbeurt van 2021. Kosmo heeft ook nu nog alleen dekharen op de plekken waar het hoort. Op de borst en op de kop. Naast zijn supermooie zadel is ook de vacht van hals en billen goddelijk mooi en meer dan genoeg om er een prachtige zachte trui van te breien die niet prikt. Naderhand als zijn zadel weer naar de show geweest is dan maken we er een rompertje van voor ons volgende kleinkind.
Ook bij de vierde scheerbeurt van BAM Kosmo komt er weer een ongekende hoeveelheid prachtige wol van zijn zadel af.
Na het scheren laat BAM Kosmo zijn perfecte alpaca lichaam weer zien.
BAM Kosmo is op deze dag 4 jaar oud geworden en hij wordt getrakteerd op wilgenblaadjes. Zijn vriendjes mogen graag mee eten.

Nakomelingen van BAM Kosmo

Nadat er in 2020 slechts 1 nakomeling van BAM Kosmo geboren is (BAM Nidra), zijn er in 2021 nu wel al een aantal nakomelingen van BAM Kosmo. De mooiste tot nu is het light fawn hengstje BAM Outlaw. BAM Outlaw is geboren op 24 juli. BAM Outlaw is ook de zoon van onze mooie fawn merrie BAM Fantasy.

BAM Outlaw is geboren met een prachtig vachtje. De vacht is dicht met krulletjes. Iets lichter van kleur dan BAM Kosmo en net zo mooi als Kosmo als cria.