BAM Kosmo

Fawn alpaca dekhengst BAM Kosmo.

Profiel
Geboortedatum: 10-05-2017
Ras: Huacaya:
Kleur: Medium Fawn
Vader: Gilt Edge Gold Standard
Moeder: BAM Healey
Dekgeld: Drive by € 950.-

Belangrijkste gewonnen prijzen op shows:
Op zijn tweede halstershow in Boekel (2019) werd BAM Kosmo kleurkampioen fawn.
Daarna is hij zelf niet meer naar een show kunnen gaan i.v.m. corona. Wel heeft zijn vacht intussen op vele internationale vachtenshows eerste prijzen gewonnen met als mooiste resultaat tot nog toe het reserve Grand Champion op de internationale vachtenshow in Waregem (2023). En dat laatste resultaat behaalde Kosmo als oudste deelnemer (senior) met zijn zesde vacht. Het is dus zo dat Kosmo in zijn jonge jaren geweldig mooi was en dat hij door de jaren heen weinig aan vacht kwaliteit verloren heeft.

De twee mooiste prijzen van BAM Kosmo tot nu.
De twee mooiste prijzen van BAM Kosmo tot nu.


De fawn alpaca dekhengst BAM Kosmo is gecertificeerd bij de AAB. Hij heeft een geweldig karakter. Het eerste hengstveulen hier (van merrie BAM Fantasy) BAM Outlaw won de eerste prijs bij de Junior Fawn Males op de alpaca voorjaars show 2022 in Deurne. De jury was helemaal verliefd op BAM Outlaw en zei naderhand dat dit veulen de mooiste was van de hele show. Op fleeceshows won de vader BAM Kosmo weer een eerste prijs met zijn fawn vacht ondanks de grote concurrentie van buitenlandse fawn hengsten. Na BAM Outlaw in 2021 is er in 2022 weer een super hengst veulen BAM Parcival geboren van BAM Kosmo van een andere merrie (BAM Joyca). Het zit dus in de genen. Heb je een goede merrie, dan waag ook je kans op een super veulen. Na kijken in de nieuwe vacht zijn we ervan overtuigd dat zijn zoon BAM Outlaw nog veel meer dikke prijzen gaat winnen. Ook zoon BAM Parcival (van BAM Kosmo & BAM Joyca) is heel mooi. BAM Kosmo wint ook met zijn zesde vacht weer de eerste prijs op de AAB internationale fleeceshow najaar 2022 in Deurne. Zoon BAM Outlaw won naast een eerste prijs ook het reserve kampioenschap fawn met zijn eerste vacht. BAM Outlaw won tevens de prijs van Judges Choice op deze vachten show. Dat betekend dat de jury zijn vacht de beste vindt van alle beoordeelde vachten van alle kleuren. BAM Kosmo heeft tot en met 2022 nog nooit een echt goede merrie mogen dekken. Toch zijn er al enkele kampioenen geboren uit zijn dekkingen. We zijn nu weer erg benieuwd naar zijn veulens in 2024. Opmerkelijk is ook dat de vacht van BAM Kosmo zelf door de jaren heen geweldig mooi blijft. Ook nu in 2023 heeft Kosmo weer een prachtige vacht die zeker weer eerste prijzen gaat winnen. Zijn vacht is zelfs nog mooier dan zijn voorlaatste vacht. Hij is en blijft geweldig mooi.

Overige prijzen

Op de eerste halstershow van Kosmo in Boekel (2018) werd hij slechts 2de. Op zijn tweede halstershow in Boekel (2019) werd hij eerste en werd hij kleurkampioen fawn. Daarna is hij niet meer naar halstershows kunnen gaan i.v.m. corona. Wel heeft hij steeds eerste prijzen gewonnen op fleeceshows. Met als mooiste wel de eerste prijs en het kleurkampioenschap fawn op de internationale fleeceshow in Waregem (België) en dat op 6 jarige leeftijd. Met als kers op de taart werd hij daar ook nog Reserve Grand Champion. En dat met zijn 6 de vacht.

BAM Kosmo heeft naast onze eigen merries en enkele niet geregistreeden nog maar weinig mogen dekken. Dat is jammer omdat het een super mooie hengst is en omdat hij hier al overduidelijk bewezen heeft dat hij supertjes kan voortbrengen uit merries die geen top zijn. Het grootste bewijs is wel BAM Outlow. BAM Outlaw kreeg naast de Judges Joyce op de internationale vachtenshow 2022 Deurne uiteraard ook een eerste prijs in zijn klasse. In 2023 kreeg BAM Outlaw weer een eerste prijs in zijn klasse en werd hij reserve kleurkampioen fawn. Het veulen van BAM Kosmo en BAM Joyca werd reserve kleurkampioen grijs.

Fawn alpaca dekhengst BAM Kosmo en zoon BAM Outlaw.
Fawn alpaca dekhengst BAM Kosmo en zoon BAM Outlaw.
De eerste mannelijke nakomeling van BAM Kosmo (BAM Outlaw) met de eerste prijs op de alpacashow (2022) in Deurne.
De eerste mannelijke nakomeling van BAM Kosmo (BAM Outlaw) met de eerste prijs op de alpacashow (2022) in Deurne.

Fawn alpaca dekhenhengst BAM Kosmo.

Dit jaar (het dekseizoen van 2024) stellen we de fawn alpaca dekhengst BAM Kosmo beschikbaar voor dekkingen van merries van collega fokkers. Het liefst dekt hij mooie fawn kleurige merries. Wij zien graag mooie glanzende fawn kleurige nakomelingen van hem. Zijn vacht is mooi en wij denken dat hij dat door gaat geven. Hij geeft jaarlijks een grote hoeveelheid vacht van extreme kwaliteit. BAM Kosmo is een door de AAB gekwalificeerde foutloze dekhengst. Als hij geschoren is, is hij nauwelijks te onderscheiden van een wilde vicuña. Waarschijnlijk heeft Kosmo door kruising meer vicuña bloed in zich dan de meeste dekhengsten. Dat is goed. Hij kan daardoor waarschijnlijk ook nakomelingen produceren die wat minder lama zijn. Niet overdreven groot. Met uitstekende kwaliteit vacht. Met een rank figuur. Als Kosmo een niet drachtige merrie mag dekken geeft hij niet op. Ook als ze niet lijkt te willen. Hij gaat door totdat ze gaat liggen.

Vacht van BAM Kosmo

De vacht van BAM Kosmo is vanaf het begin geweldig. Zijn vacht is door de jaren heen geweldig gebleven. Na zijn eerste show heeft hij alleen maar eerste prijzen gewonnen op alle shows ook met de vachten shows. Ook zijn zesde vacht is naast heel erg lang ook weer super mooi. Daarbij heeft hij uit de weinige dekkingen die hij tot nog toe heeft mogen doen al een super nakomeling geproduceerd bij een weliswaar mooie merrie die nog nooit een dikke prijs had gewonnen.

BAM Kosmo heeft weer een geweldig mooie lange vacht net voor zijn scheerbeurt in mei 2022.
BAM Kosmo heeft weer een geweldig mooie lange vacht net voor zijn scheerbeurt in mei 2022.
De zesde vacht van Bam Kosmo ziet er tijdens zijn scheerbeurt al veelbelovend uit.
De zesde vacht van Bam Kosmo ziet er tijdens zijn scheerbeurt al veebelovend uit.
BAM Kosmo is klaar. Boek hem. Een dekking ruilen kan ook als je een super hengst hebt.

Dekking door BAM Kosmo.

Heb je interesse om eventueel een merrie door BAM Kosmo te laten dekken dan informeer voor meer gegevens via mail: irmgard@bamby.nl of bel Irmgard op: 0657677698

BAM Kosmo eerder.

Dekhengst BAM Kosmo in de stal.
Kosmo heeft effe geen aandacht voor voer uit het emmertje.
Dekhengst BAM Kosmo samen met zijn zwarte vriend dekhengst Sunsetestate Urban Tactics in de paddock.
Meestal zijn Sunsetestate Urban Tactics en BAM Kosmo dikke vrienden op de wei. Wel stoeien maar niet gemeen. Daarbij houd ruin BAM Calou altijd een oogje in het zeil.

Scheren

Op 4 mei 2020 wordt alpaca dekhengst BAM Kosmo geschoren. Daarna kan zijn carrière als dekhengst echt beginnen. Zijn vacht is zo mooi dat het zonde is om die twee van elkaar te scheiden. Irmgard weet wel raad met de vacht en Kosmo werkt beter zonder vacht. Ook zonder vacht was dekhengst BAM Kosmo het vorig jaar een prachtig foutloos beest. Wij weten zeker dat er ook deze keer weer een super goed gebouwde mooie alpaca hengst onder de vacht woont. Hieronder nog enkele foto’s van 26 april 2020. Later volgen er foto’s van de geschoren fawn alpaca dekhengst BAM Kosmo en van de vacht van Kosmo.

Alpaca dekhengst BAM Kosmo in de paddock.
Alpaca dekhengst BAM Kosmo aan het halster
Alpaca dekhengst BAM Kosmo aan het halster op het gazon.
De jonge alpaca dekhengst BAM Kosmo met zijn reeds gewonnen prijzen.
Een vluchtig kijkje in de vacht van BAM Kosmo
Nog even zijn kwalitatieve vacht controleren voordat ze eraf gaat.

Genetica

Door goede genetica en veel geluk door de juiste dekkingen te kiezen bij zijn ouders en voorouders is Bam Kosmo hier in Nederland uit kunnen groeien tot een potentiele fenomenale hengst. BAM Kosmo is een zoon van onze BAM Healey en van Gild Edge Gold Standard die toen eigendom was van Alpaca Flanders. Op twee jarige leeftijd heeft BAM Kosmo de eerste merrie bevrucht, waarvan het veulen begin augustus 2020 geboren is. Op 4 mei 2020 is BAM Kosmo geschoren. Zijn derde vacht is nog mooier dan zijn tweede waarmee hij kleurkampioen fawn werd op de halster show 2019 in Boekel met grote concurrentie. Na de scheerbeurt 2020 komt er weer een foutloze superieure alpaca tevoorschijn. Mooie snuit, rechte benen, rank figuur. Hij staat zijn mannetje in de wei met andere (dek)hengsten. Kosmo maakt zelf geen ruzie maar laat zich beslist niet koeioneren. Hij is perfect aan het halster. BAM Kosmo dekt graag en goed. Hij heeft een vicunã uiterlijk met vergelijkbare kwaliteit vacht. En dan met veel vacht. Voor veel alpaca fokkers is het uiteindelijke doel om ooit de ideale alpaca te fokken. Een alpaca met de wol kwaliteit van de vicunã en de hoeveelheid wol van een alpaca. Kosmo is nog niet de ideale alpaca, maar hij gaat wel die kant op.

Dekhengst BAM Kosmo in zijn volle vacht op 4 mei 2020.
Dekhengst BAM Kosmo met vacht op 4 mei 2020.

Scheren

Op 4 mei 2020 wordt BAM Kosmo weer geschoren. Zijn prachtige vacht wordt ook nu weer zorgvuldig opgeborgen om naderhand mee te laten doen aan een fleeceshow.

Fawn alpaca dekhengst BAM Kosmo na het scheren op 4 mei 2020.
Fawn alpaca dekhengst BAM Kosmo na het scheren op 4 mei 2020.
Dekhengst BAM Kosmo wordt bekeken door de kleintjes.
Het hengst veulen achter de deur wil later ook zo mooi worden. Het merrie veulen wil later een veulentje van BAM Kosmo.

Dek seizoen 2020

Na zijn scheerbeurt kan BAM Kosmo aan zijn eerste echte dek seizoen beginnen. Naast drie van onze eigen alpaca merries heeft BAM Kosmo nog enkele merries van collega’s hier uit de buurt mogen dekken. Daar zijn in 2021 vijf veulens uit geboren. Waarvan drie veulens hier. Twee mooie merries en de super mooie hengst BAM Outlaw.

Dekkingen door de fawn dekhengst BAM Kosmo in 2021.

In 2021 heeft BAM Kosmo hier bij Bamby Alpaca Farm vijf van onze merries mogen dekken. Helaas bleken er naderhand in oktober twee merries niet drachtig te zijn. De moeder van BAM Outlaw en de moeder van BAM Olympia (niet drachtig). Erg jammer en te laat om opnieuw te dekken. In 2022 is er alvast wel een super mooi rosé grey hengstveulen geboren uit de dekking van BAM Joyca (dark fawn, Roan achtig) en BAM Kosmo. Wij zijn uitermate benieuwd naar het veulen van BAM Laika (zwart) uit de dekking van BAM Kosmo. De vacht is super. De kleur?

Uit de dekking van BAM Kosmo met de roan gekleurde merrie BAM Joyca is de roan hengst BAM Parcival geboren.
Uit de dekking van BAM Kosmo met de roan merrie BAM Joyca is de roan hengst BAM Parcival geboren.

BAM Kosmo blijft steeds prachtig in de vacht.

De vacht van BAM Kosmo komt steeds beter terug. Iets minder fijn. Op het einde van zijn vierde levensjaar 20 um ipv 15 um bij zijn eerste. Nog dichter dan zijn eerste wol en nog steeds even lang. Zijn wol is perfect om te spinnen en hij levert er jaarlijks veel van. Hij heeft een uniforme mooie vacht die jaarlijks nog beter wordt. Het is een hengst die door uitstekende genen en een grote dosis geluk zo mooi is geworden. Jammer genoeg heeft hij maar op een paar shows mee mogen doen. Daar heeft hij mooie prijzen gewonnen. Kleur kampioen fawn en meer. Daarbij wordt hij steeds mooier in tegenstelling tot andere hengsten die in de loop der tijd aan kwaliteit inboeten. Hij kan concurreren met de beste geïmporteerde hengsten.
Op de vachtenshow in Deurne op 17 december 2022 won BAM Kosmo met zijn vacht weer een eerste prijs. De vacht van zijn veulen BAM Outlaw werd reserve kleurkampioen fawn en kreeg de prestigeuse prijs van Judges Joice (de mooiste van alle beoordeelde vachten in de ogen van de jury).

Zijn nakomelingen gaan hem bewijzen.

In 2021 zijn de eerste nakomelingen van BAM Kosmo geboren. Ondanks dat hij nog geen supertjes heeft mogen dekken, denken wij toch dat zijn kwaliteit zal zegevieren. Zijn superieure kwaliteit is ook opgemerkt bij de Alpaca Association Benelux. BAM Kosmo was genomineerd om deel te nemen aan de dekgeld veiling op de alpaca show in Boekel in 2020. Jammer dat deze show niet is door gegaan. BAM Kosmo is naast een superieure dekhengst ook een goed handelbare hengst die om kan gaan met andere hengsten in de wei.
BAM Kosmo is super mooi en heeft een goed karakter. Het is niet alleen in ons eigen belang dat wij hem aanbevelen. Wij zijn ervan overtuigd dat als u een goede merrie laat dekken door BAM Kosmo dat er dan een supertje bij u op de wei komt.
Op de najaars vachtenshow 2020 behaalt hij met zijn derde vacht weer een eerste prijs bij de fawn kleurigen met 81,5 punten. De vacht van BAM Kosmo verslaat daarmee de vachten van de meeste geïmporteerde super hengsten.
Zijn vierde vacht ziet er ook weer geweldig uit. BAM Kosmo blijft zijn kwaliteit behouden.

Alpaca dekhengst BAM Kosmo zit in de winter weer goed in zijn vierde vacht.
BAM Kosmo zit weer fantastisch in zijn vierde vacht.
In de hengsten weide.
Ondanks dat BAM Kosmos zich superieur voelt en ook superieur is kan hij meestal goed opschieten met de andere hengsten. Ze lopen met drie dekhengsten en een ruin. Ze maken wel geregeld ruzie, maar ze verwonden elkaar niet.

Ook op zijn vijfde levensjaar heeft de vacht van BAM Kosmo veel krimp en fijnheid. De vacht is in februari 2021 weer lang. De vierde vacht van deze hengst is nog net zo mooi als zijn eerste. Hij heeft ook geen (grove} dek haren. Als hij deze kwaliteit doorgeeft aan zijn nakomelingen dan is BAM Kosmo een super alpaca dekhengst die bij mooie (fawn) alpaca merries prachtige nakomelingen op de weides zet.

Kijken in de vierde vacht van BAM Kosmo
Kijken in de vierde vacht van BAM Kosmo

Puntenlijst van de fawn alpaca dekhengst BAM Kosmo vachtenshow najaar 2020.

Als we de vacht van BAM Kosmo beter geskirt hadden zou hij zelfs Grand Champion kunnen zijn geworden met 84 punten in een veld met de vachten van de beste alpaca's uit de Benelux.
Als we de vacht van BAM Kosmo beter geskirt hadden zou hij zelfs Grand Champion kunnen zijn geworden met 84 punten in een veld met de vachten van de beste alpaca’s uit de Benelux.
De fawn alpaca dekhengst BAM Kosmo heeft op 4 jarige leeftijd, 1 maand voor de scheerdatum in 2021 weer een lange, dichte en supermooie vacht.
De fawn alpaca dekhengst BAM Kosmo heeft op 4 jarige leeftijd, 1 maand voor de scheerdatum in 2021 weer een lange, dichte en supermooie vacht.
De trotse fawn  alpaca dekhengst BAM Kosmo 1 week voor zijn scheerbeurt van 2021.
De trotse fawn alpaca dekhengst BAM Kosmo 1 week voor zijn scheerbeurt van 2021. Kosmo heeft ook nu nog alleen dekharen op de plekken waar het hoort. Op de borst en op de kop. Naast zijn supermooie zadel is ook de vacht van hals en billen goddelijk mooi en meer dan genoeg om er een prachtige zachte trui van te breien die niet prikt. Naderhand als zijn zadel weer naar de show geweest is dan maken we er een rompertje van voor ons volgende kleinkind.
Ook bij de vierde scheerbeurt van BAM Kosmo komt er weer een ongekende hoeveelheid prachtige wol van zijn zadel af.
Ook bij de vierde scheerbeurt van BAM Kosmo komt er weer een ongekende hoeveelheid prachtige wol van zijn zadel af.
Na het scheren laat BAM Kosmo zijn perfecte alpaca lichaam weer zien.
Na het scheren laat BAM Kosmo zijn perfecte alpaca lichaam weer zien.
BAM Kosmo is op deze dag 4 jaar oud geworden en hij wordt getrakteerd op wilgenblaadjes. Zijn vriendjes mogen graag mee eten.
BAM Kosmo is op deze dag 4 jaar oud geworden en hij wordt getrakteerd op wilgenblaadjes. Zijn vriendjes mogen graag mee eten.

Nakomelingen van BAM Kosmo

Nadat er in 2020 slechts 1 nakomeling van BAM Kosmo geboren is (BAM Nidra), zijn er in 2021 nu wel drie nakomelingen van BAM Kosmo. De mooiste tot nu is het light fawn hengstje BAM Outlaw. BAM Outlaw is geboren op 24 juli 2021. BAM Outlaw is ook de zoon van onze mooie fawn merrie BAM Fantasy.

BAM Outlaw is geboren met een prachtig vachtje. De vacht is dicht met een uiterst fijne krimp. Iets lichter van kleur dan BAM Kosmo en net zo mooi als Kosmo als cria.
BAM Outlaw is geboren met een prachtig vachtje. De vacht is dicht met een uiterst fijne krimp. Iets lichter van kleur dan BAM Kosmo en net zo mooi als Kosmo als cria.
Ook in januari 2022 heeft alpaca dekhengst BAM Kosmo weer een uiterst dichte volle vacht met veel krimp, glans en nog steeds weinig dekharen.
Ook in januari 2022 heeft alpaca dekhengst BAM Kosmo weer een uiterst dichte volle vacht met veel krimp, glans en nog steeds weinig dekharen.
De vacht van BAM Kosmo op vijf jarige leeftijd.
Op weg naar de zesde scheerbeurt van BAM Kosmo is zijn vacht weer bijzonder mooi en ook weer lang.

BAM Kosmo vererft fantastisch.

De vacht van de zoon BAM Outlaw van onze Fawn Alpaca Dekhengst.
Dit hengstveulen BAM Outlaw van BAM Kosmo en BAM Fantasy heeft een zeer dichte vacht met vooral een heel erg fijne krimp. Hij heeft alles mee om ook een fantastische dekhengst te worden. Op deze foto is hij een half jaar oud en begint aan zijn eerste halstertraining.

Op de eerste show sinds twee jaar behaald BAM Outlaw meteen een eertste prijs in een groot veld met de mooiste jonge fawn hengsten. Hij is dan pas 7 maanden oud en mede daarom gaf de jury de voorkeur aan een ouder super mooi hengstje bij het kleurkampioenschap fawn. Hij is er zeker goed genoeg voor. De kleurkampioen fawn werd overigens Grand Champion van 220 dieren. Dat zou BAM Outlaw ook kunnen zijn geweest als hij op het moment van de show een paar maanden ouder en volwassener was geweest.
BAM Kosmo heeft hiermee bewezen dat hij zijn uitzonderlijke kwaliteit kan doorgeven aan zijn nakomelingen. Wij hopen zelf op meer van zulke beauty’s. Ook hopen we dat BAM Kosmo elders mooie merries mag dekken en dat daar ook mooie nakomelingen van komen.

BAM Outlaw met zijn eerste prijs op de alpacashow 2022 in Deurne.
BAM Outlaw met zijn eerste prijs op de alpacashow 2022 in Deurne.
BAM Outlaw doet niet of nauwelijks onder voor de Grand Champion. BAM Kosmo is dus de toch de allerbeste hengst wat deze nakomeling (BAM Outlaw) betreft!
BAM Outlaw doet niet of nauwelijks onder voor de Grand Champion. BAM Kosmo is dus de toch de allerbeste hengst wat deze nakomeling (BAM Outlaw) betreft!

Wolkararteristieken van de fawn alpaca dekhengst BAM Kosmo.

De wolkarakteristieken van BAM Kosmo bij zijn eerste 5 scheerbeurten.

De wolkarakteristieken van BAM Kosmo na zijn zesde scheerbeurt.

De zesde vacht van Kosmo is nog steeds fijn en lang

De vacht van de zoon BAM Outlaw van onze fawn Alpaca Dekhengst.

Na zijn veulen vacht in augustus 2021 is BAM Outlaw in mei 2022 opnieuw geschoren. De karakteristieken laten zien dat BAM Kosmo geweldig vererft. Op 22 juni 2022 hebben we de resultaten van art of fibre binnengekregen. Na de eerste prijs op de show in Deurne is dit voor Kosmo ook super.

Dit veulen BAM Outlaw is alvast net zo mooi als vader BAM Kosmo.

Vachten van de fawn alpaca dekhengst BAM Kosmo.

Op alle vachten shows in de BENELUX heeft BAM Kosmo de eerste prijs gewonnen in zijn klasse.
En ook op de najaars fleece show in Deurne op 17 December 2022 wint hij weer de eerste prijs bij de adult fawn fleeces. Zijn vacht was ieder jaar geweldig en is dat iedere keer weer. Hij is ook nog steeds een prachtig mooie hengst.