Fawn alpaca dekhengst BAM Kosmo

Fawn alpaca dekhenhengst BAM Kosmo in 2020.

Dit jaar (het dekseizoen van 2020) stellen we de fawn alpaca dekhengst BAM Kosmo voor het eerst beschikbaar voor dekkingen van merries van collega fokkers. Het liefst dekt hij mooie fawn kleurige merries. Wij zien graag mooie glanzende fawn kleurige nakomelingen van hem. Zijn vacht is mooi en wij denken dat hij dat door gaat geven. Hij geeft jaarlijks een behoorlijke hoeveelheid vacht van extreme kwaliteit. BAM Kosmo is niet de grootste dekhengst maar meer dan groot genoeg om als gecertificeerde dekhengst te worden gekwalificeerd. Nu hij geschoren is, is hij nauwelijks te onderscheiden van een wilde vicuña. Waarschijnlijk heeft hij door kruising meer vicuña bloed in zich dan de meeste dekhengsten. Dat is goed. Hij kan daardoor waarschijnlijk ook nakomelingen produceren die wat minder lama zijn. Misschien wat kleiner. Met beter kwaliteit vacht. Met een rank figuur.

Dekhengst BAM Kosmo in de stal.
Kosmo heeft effe geen aandacht voor voer uit het emmertje.
Dekhengst BAM Kosmo samen met zijn zwarte vriend dekhengst Sunsetestate Urban Tactics in de paddock.
Meestal zijn Sunsetestate Urban Tactics en BAM Kosmo dikke vrienden op de wei. Wel stoeien maar niet gemeen. Daarbij houd ruin BAM Calou altijd een oogje in het zeil.

Op 4 mei 2020 wordt alpaca dekhengst BAM Kosmo geschoren. Daarna kan zijn carrière als dekhengst echt beginnen. Zijn vacht is zo mooi dat het zonde is om die twee van elkaar te scheiden. Irmgard weet wel raad met de vacht en Kosmo werkt beter zonder vacht. Ook zonder vacht was dekhengst BAM Kosmo het vorig jaar een prachtig foutloos beest. Wij weten zeker dat er ook deze keer weer een super goed gebouwde mooie alpaca hengst onder de vacht woont. Hieronder nog enkele foto’s van 26 april 2020. Later volgen er foto’s van de geschoren fawn alpaca dekhengst BAM Kosmo en van de vacht van Kosmo.

Alpaca dekhengst BAM Kosmo in de paddock.
Alpaca dekhengst BAM Kosmo aan het halster
Alpaca dekhengst BAM Kosmo aan het halster op het gazon.
De jonge alpaca dekhengst BAM Kosmo met zijn reeds gewonnen prijzen.
Een vluchtig kijkje in de vacht van BAM Kosmo
Nog even zijn kwalitatieve vacht controleren voordat ze eraf gaat.

Door goede genetica en veel geluk door de juiste dekkingen te kiezen bij zijn ouders en voorouders is Bam Kosmo hier in Nederland uit kunnen groeien tot een fenomenale hengst. Op twee jarige leeftijd heeft BAM Kosmo de eerste merrie bevrucht, waarvan het veulen begin augustus 2020 verwacht wordt. Op 4 mei 2020 is BAM Kosmo geschoren. Zijn derde vacht is nog mooier dan zijn tweede waarmee hij kleurkampioen fawn werd op de halster show 2019 in Boekel met grote concurrentie. Na de scheerbeurt 2020 komt er weer een foutloze superieure alpaca tevoorschijn. Mooie snuit, rechte benen, rank figuur. Hij staat zijn mannetje in de wei met andere (dek)hengsten. Hij maakt zelf geen ruzie maar laat zich beslist niet koeioneren. Hij is perfect aan het halster. Hij dekt graag en goed. Hij heeft een vicunã uiterlijk met vergelijkbare kwaliteit vacht. En dan met veel vacht. Voor veel alpaca fokkers is het uiteindelijke doel om ooit de ideale alpaca te fokken. Een alpaca met de wol kwaliteit van de vicunã en de hoeveelheid wol van een alpaca. Hij is waarschijnlijk nog niet de ideale alpaca, maar hij gaat wel die kant op.

Dekhengst BAM Kosmo in zijn volle vacht op 4 mei 2020.
Dekhengsr BAM Kosmo met vacht op 4 mei 2020.

Scheren

Op 4 mei 2010 wordt BAM Kosmo weer geschoren. Zijn prachtige vacht wordt ook nu weer zorgvuldig opgeborgen om naderhand mee te laten doen aan een fleeceshow.

Dekhengst BAM Kosmo net na het scheren op 4 mei 2020.
Dekhengst BAM Kosmo na het scheren op 4 mei 2020.
Dekhengst BAM Kosmo wordt bekeken door de kleintjes.
Het hengst veulen achter de deur wil later ook zo mooi worden. Het merrie veulen wil later een veulentje van BAM Kosmo.

Dek seizoen 2020

Na zijn scheerbeurt kan BAM Kosmo aan zijn eerste echte dek seizoen beginnen. Als je een van jouw mooiste merries wilt laten dekken door BAM Kosmo, mail dan Irmgard op: irmgard@bamby.nl .

De eerste dekkingen van BAM Kosmo op vreemde bodem.

Nadat BAM Kosmo de best wel grote merrie had neer gekregen duurde de eerste dekking 12 minuten.
Nadat BAM Kosmo de best wel grote merrie had neer gekregen duurde de eerste dekking 12 minuten.
De fawn alpaca dekhengst BAM Kosmo dekt LL Hazel Sunset nog effe na.
BAM Kosmo dekt LL Hazel Sunset nog effe na.

Op 21 mei heeft BAM Kosmo de jonge merrie (2 jaar) Luna gedekt. Verder heeft hij drie alpaca merries getest op drachtigheid. Deze lijken voorlopig alle drie goed.

De fawn alpaca dekhengst BAM Kosmo dekt Olivia op verplaatsing.
BAM Kosmo dekt Olivia op verplaatsing.
BAM Kosmo dekt Luna in onze dek plaats.
BAM Kosmo dekt Luna in onze dek plaats.

Dek afspraken BAM Kosmo.

BAM Kosmo kan jammer genoeg niet ver weg van hier. Hij gaat wel graag de trailer in maar uren alleen in de trailer zal hij niet leuk vinden. Daarna staan er voor mei nog 4 dekkingen op het programma van onze fawn alpaca dekhengst BAM Kosmo. In juni zal hij ook hard moeten werken. Gelukkig doet hij dat met veel animo en hij doet dat graag.

Toekomstige afspraken voor een dekking door BAM Kosmo kunnen voorlopig alleen nog hier bij Bamby Alpaca Farm in het speciale dek plaatsje in onze tuin. We willen geen risico lopen met deze bijzondere dekhengst en met jouw merrie. Op de dek plaats in onze voortuin is het veilig. Geen risico’s voor besmetting met wie weet wat. Er zijn hooguit een tiental dieren even geweest. Niemand heeft er gepoept. We sproeien het gras daar dagelijks. Het is een veilige dek plaats zonder risico voor besmetting van dieren die er eerder zijn geweest.

BAM Kosmo dekt de merrie Gipsy Queen van een collega fokker onder toeziend oog van het veulen van Gipsy op onze speciale dek plaats.

Voorlopig resultaat van de dekkingen door Bam Kosmo in zijn eerste echte seizoen.

De dekkingen van de alpaca merries door BAM Kosmo leken het bijna steeds bij de eerste dekking goed te zijn. Slechts 1 merrie heeft hij twee keer mogen dekken. En die blijkt nu ook drachtig te zijn. Hij is nog steeds uiterst fanatiek en wil graag meer.
BAM Kosmo heeft alles wat een super dekhengst moet hebben. Hij loopt graag mee aan het halster. Gaat ook graag de trailer in. Hij is niet agressief tegen de andere hengsten in de wei. Ook bij testen als hij niet heeft mogen dekken omdat de merrie afspuwt neemt hij er tenslotte genoegen mee om terug aan het halster mee de trailer of naar de wei te gaan. Het begin van zijn nieuwe vacht komt nu al in volle glorie terug. Er is al behoorlijk krimp in de nog korte haartjes. Hij lijkt alles te hebben om een klasse veulen te kunnen produceren bij een kwalitatief goede merrie. Hij wil graag dat zijn super kwaliteit gewaardeerd wordt door volgend seizoen op de shows veel prijswinnende nakomelingen te hebben. Om meer mooie nakomelingen te hebben wil hij dit seizoen graag meer merries dekken. Hij heeft nog veel klusjes op te knappen.
Als je een merrie door Bam Kosmo wilt laten dekken moet je hier naar toe komen met de merrie. We hebben een veilige onbesmette dek plaats.

De eerste en voorlopig enige nakomeling van BAM Kosmo is geboren.

De jonge gecertificeerde prachtige fawn dekhengst heeft op het laatst van vorig seizoen nog een merrie kunnen bevruchten. Onze ook jonge BAM Kiki Dee heeft op 1 augustus 2020 haar eerste veulen op de wei gezet. Zoals verwacht is het een mooi glanzend fawn kleurig juweeltje. Met een beetje hulp heeft Kiki Dee haar veulentje netjes afgeleverd. Het is een merrie veulen. Ze krijgt de naam BAM Nidra. Ze is nu al een machtige godin met een dichte glanzende vacht. Wij zijn heel erg blij met deze prachtige cria. Als BAM Kosmo dit maakt bij onze BAM Kiki Dee, wat zijn dan de mogelijkheden van deze kanjer?

Het pas geboren veulen drinkt bij mamma.

De vacht van BAM Kosmo

De derde vacht van BAM Kosmo heeft deelgenomen aan de Fleeceshow AAB najaar 2000. Op deze fleeceshow behaalde de vacht van Kosmo de eerste prijs bij de volwassen fawn kleurige dieren met 81,5 punten. Over de totale fleeceshow was er slechts 1 vacht van een volwassen alpaca (wit) met meer punten. Ook waren er slechts 6 vachten van veulens die meer punten kregen dan de vacht van onze dekhengst. BAM Kosmo heeft dus op drie jarige leeftijd nog steeds een betere vacht dan het overgrote deel van de 98 deelnemende vachten. Ook bij de deelname met zijn tweede vacht aan de Fleeceshow in Weelde in 2019 behaalde hij met 81 punten een achtste plaats over alle deelnemende vachten in een nog sterker veld. M.a.w. De vacht van BAM Kosmo kan concurreren met de beste vachten van gerenommeerde dieren. Zijn vacht is op drie jarige leeftijd zelfs nog aanzienlijk beter dan het overgrote deel van zijn (ook de jongere) concurrenten. Verder zijn er uiterst weinig volwassen dieren die een vacht hebben die kan concurreren met de derde vacht van BAM Kosmo.