Alpaca veulens 2021

Te verwachten alpaca veulens in 2021.

Het vorig jaar (2020) hebben we 7 alpaca merries laten dekken. Van die 7 leken er naderhand 2 niet drachtig te zijn. Dus we verwachten dat er 5 alpaca veulens 2021 worden geboren op onze farm. Het eerst is BAM Joyca weer aan de beurt uit een dekking van Sunsetestate Urban Tactics. We verwachten dit veulen begin mei. De tweede van BAM Luna uit een dekking van BAM Kosmo verwachten we in juni. Het veulen van de zwarte BAM Laika uit een dekking van NZ Black Magic Black Knight van alpaca Vekofarm verwachten we begin juli 2021. Het veulen van Vekofarm Julia uit een dekking van BAM Kosmo komt ook in juli. De cria van BAM Fantasy uit een dekking van BAM Kosmo wordt op het eind van juli verwacht. BAM Healey is niet drachtig. Jammer.

Het eerste alpaca veulen in 2021.

Op 30 april 2021 is ons eerste alpaca veulen van dit jaar geboren uit onze donker fawn merrie BAM Joyca na een dracht van 343 dagen. Dat is voor haar doen lang genoeg. Het was na middernacht en steenkoud toen de cria geboren werd maar het is een mooi sterk bruin merrie veulen dat al snel gaat lopen en drinken. Ze lijkt wel door een goocheltruck van Houdini in de stal gezet te zijn. We zijn heel erg blij met deze eerste cria van 2021 en omdat hier dit jaar de namen van de veulens met een O beginnen geven we haar de naam Oudini.

Oudini is pas geboren en we hebben haar op een deken gelegd.
Omdat het ijzig koud is hebben we haar een dekje gegeven.
Oudini op de wei.

Wij kijken nu uit naar de 3 cria’s die hier geboren zullen worden uit de dekkingen van BAM Kosmo en naar de cria van de zwarte BAM Laika die gedekt is door NZ Black Magic Black Knight. Verder willen we ook graag informatie delen over de cria’s uit dekkingen van BAM Kosmo van andere alpaca fokkers.

Het tweede alpaca veulen.

Op 30 juni 2021 is de tweede cria van dit seizoen geboren uit onze bruine merrie BAM Luna. Luna heeft 357 dagen gedragen en het veulen weegt na de geboorte 7,3 Kg. Het is een meisje. Ze heeft de kleur van haar vader BAM Kosmo. We noemen haar Oakley. Het is het eerste veulen van Luna die door een ongeluk haar rechter oog verloren heeft.

BAM Luna met haar cria Oakley.
Oakley op haar derde dag. Ze heeft alvast een mooie vacht en het is een gezond en alert veulen.

Het derde alpaca veulen.

Op 6 juli wordt het derde veulen van dit seizoen geboren uit onze zwarte merrie BAM Laika. Ook deze cria is van het vrouwelijke geslacht en zwart. De vader is NZ Black Magic Black Knight. Ze krijgt de naam BAM Ocean.

BAM Ocean komt pas kijken.
Oakley en Ocean met hun moeders Luna en Laika

Moeders en dochters.

Het vierde alpaca veulen

Op 24 juli is ons vierde alpaca veulen van dit seizoen geboren uit onze fawn merrie BAM Fantasy. Dit is ons eerste hengstje van dit jaar. De vader is onze fawn BAM Kosmo. Hij krijgt de naam BAM Outlaw.

BAM Outlaw pas geboren.
Nadat Outlaw opgedroogd is, blijkt dat hij in een prachtig vachtje geboren is.

Het vijfde alpaca veulen.

Op 13 augustus is ons vijfde alpaca veulen van dit seizoen geboren uit onze witte merrie Vekofarm Julia. Dit is ons vierde merrie veulen van dit jaar. De vader is onze fawn BAM Kosmo. Ze krijgt de naam BAM Olympia.

Olympia heeft bij de geboorte al een heel erg lange vacht.

Scheren van onze vijf veulens.

Op 25 augustus zijn onze vijf cria’s van 2021 cria geschoren. Omdat de vachten van de cria’s over het algemeen erg fijn en lang zijn blijft er veel troep in de wol hangen, die je er niet meer uit krijgt. Dat is de reden dat we al onze vijf veulentjes op de valreep nog hebben laten scheren. Het was mooi weer vandaag en de jongste krijgt een jasje aan. Ze staan allemaal samen in een mooie stal. Ze kunnen het wel aan tot er weer wat wol op staan. Dat gaat overigens vrij snel. Daarbij heeft de scheerder ook wat minder kort geschoren dan normaal.

Ook onze twee jongste cria’s zijn deze dag cria geschoren.

Samenvatting cria seizoen 2021.

We hebben al vaker 5 cria’s gehad op een seizoen. Nog nooit 4 merrie veulens op een seizoen. Ons beste seizoen daarvoor was 2017. Toen waren er drie merrie veulens en twee hengst veulens. Dat was ook een geweldig seizoen. Al is het voornamelijk omdat BAM Kosmo zo geweldig is. Dit seizoen hebben we 4 prachtige merrie veulens waarvan de twee mooisten BAM Kosmo als vader hebben. Verder hebben we van BAM Fantasy x BAM Kosmo een hengstveulen dat er veelbelovend uitziet. Dit seizoen (2021) is ons beste veulen seizoen tot nog toe.

BAM Outlaw lijkt het in zich te hebben om net zo mooi te worden als zijn vader BAM Kosmo.

P.S. Showresultaat in maart 2022.

Zoals verwacht eigenlijk kreeg BAM Outlaw de eerste prijs in de groep Junior fawn hengsten. Bij het kleurkampioenschap fawn kreeg hij de opmerking van de jury dat hij wel even mooi was dan de 1 jaar oudere kleurkampioen. Later werd de kleurkampioen fawn ook nog eens Grand Champion van de show. Outlaw was toen 7 maanden oud en nog klein ook. Zijn geslachtsdelen nog niet te zien. Ik begrijp wel dat je zo’n ukkie geen grand champion maakt als jury zijnde. Ik waardeer wel dat de jury het uitgelegd heeft. Als hij zo mooi blijft en een echte hengst wordt dan wordt hij volgend jaar GRAND CHAMPION.

BAM Outlaw lijkt alles te hebben wat je maar kunt wensen. Hij heeft een heel dichte vacht met een uiterst fijne krimp over zijn hele lichaam. Ook op de kop en de poten. The same, the same, the same, zei de jury als hij op de gekste plekken keek. Unbelievable.
BAM Outlaw lijkt alles te hebben wat je maar kunt wensen. Hij heeft een heel dichte vacht met een uiterst fijne krimp over zijn hele lichaam. Ook op de kop en de poten. The same, the same, the same, zei de jury als hij op de gekste plekken keek. Unbelievable.

Onze vijf veulens van 2021 zijn op 3 mei 2021 geschoren.

Onze vijf veulens van 2021 zijn heel mooi helemaal kaal geschoren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *