Alpaca voer

Alpamin is een alpaca brok die alle ingrediënten bevat die alpaca’s nodig hebben om gezond te zijn en om goede wol te kunnen produceren. De alpaca brok Alpamin is samengesteld door alpaca dierenarts Thijs Flahou. Alpamin is de beste alpacabrok om de dieren te voorzien van mineralen en vitamines die ze nodig hebben. Je mag een alpaca er niet meer dan 1,5 gram per kilogram levend gewicht van de alpaca per dag van geven. Zo hebben 2 alpaca’s van 60 kg slechts 3 zakken van 20 kg alpamin per jaar nodig. Bij deze mineralen brok kun je naargelang het seizoen en omstandigheden een gedoseerde hoeveelheid eiwitrijke brok alprofos bijvoeren.

Alpamin feeds the champions

Bamby Alpaca Farm is wederverkoper van Alpamin , Alprofos, Alpa-grass en Fosfo-beet.
Afhalen bij Bamby Alpaca Farm in Koningsbosch.
Prijs per zak alpamin € 29.50
Vanaf 2 zakken € 29.-
Vanaf 4 zakken € 28.50 per zak.
Prijs per zak alprofos € 19.-
Prijs per pakje Alpa-Grass € 18.-
Prijs per zak Fosfo-Beet € 18,-

De samenstelling van alpamin en alprofos en meer vind u op alpamin.eu

Alpa-grass.

Alpamin Alpa-Grass is een hoogwaardig gras- en kruidenmengsel speciaal afgestemd op de vertering van alpaca’s.

Eigenschappen:
– Fijn gehakseld gras-kruidenmengsel
– Fijne structuur en daardoor eenvoudig te kauwen
– Zeer smakelijk
– Kan de darmactiviteit ondersteunen
– Levert eiwit en ruwe celstof
– Kan door de fijne structuur ook goed door cria’s (veulens) worden opgenomen waardoor het verteringssysteem van de cria’s al vroegtijdig ondersteund wordt.
– Met lijnzaad en esparcette
– Met chicmit Leinsamen, Esparsette
– Met chichorei, een natuurlijk prebioticum
– optimale calcium-/fosfor-verhouding.

Alpamin Alpa-Grass is in het bijzonder geschikt voor alpaca’s
– waar mee gefokt wordt
– bij crias in de groei
– Als ideale aanvulling op hooi, of vers weidegras
– Om een mineralenbrok zoals Alpamin door te mengen

Fosfo-beet.

In de winter als de alpaca’s geen gras hebben voeren veel alpaca houders bietenpulp aan hun dieren. Dat hebben ze niet persé nodig. Een uitgebalanceerd voedingspatroon van vitaminen en mineralen (alpamin) samen met een gedoseerde (drachtigen meer) eiwitrijke brok (alprofos) en goed hooi en alpa-grass of grasmix is voldoende om de conditie van een alpaca in de winter op peil te houden. Bietenpulp is wel een erg goede energiebron voor alpaca’s. Het is een hoogenergetisch ruwvoer. Het bevat evenveel energie als veel krachtvoeders. Dus het brengt lacterende merries wel op gewicht en het ondersteunt ook de groei van de veulens. Bietenpulp vinden ze lekker en dat vult de maag. Het nadeel van gewone bietenpulp is dat het de vitaminen/mineralen verhouding uit balans brengt bij de dieren die er veel van eten. Om te voorkomen dat de vitaminen/mineralen balans uit evenwicht komt bij jouw alpaca’s kun je overwegen om de dieren fosfo-beet te geven i.p.v. gewone bietenpulp. Bij fosfo-beet is extra fosfor toegevoegd om de verhouding fosfor – calcium van deze pulp geschikt te maken voor alpaca’s. Het kan dan ook geen kwaad als een dier er veel van eet. Als je de dieren wilt verwennen dan doe dat liever met fosfo-beet dan met gewone bietenpulp. Het spijs vertering stelsel van de alpaca is van oorsprong niet ingesteld op het eten van grote hoeveelheden voedsel. Alpaca’s halen veel voedingsstoffen uit kleine hoeveelheden geschikt voer. Ook alpaca’s eten graag meer dan nodig. Als je twijfelt of je dieren genoeg voedingsstoffen halen uit je hooi (hangt ook af van de kwaliteit van het hooi) geef ze dan wel de pulp waar ze gezond bij blijven.

Cria Vitamin


De laatste jaren was het de gewoonte dat dergelijke vitamine AD3E supplementatie gebeurde aan de hand van een injectie met vetoplosbare vitaminen. Door een recente verandering in de EU-wetgeving hebben de fabrikanten van dergelijke injecteerbare preparaten echter besloten om de productie ervan stop te zetten.

Om hiervoor een alternatief te bieden, hebben wij een orale injector met Vitamine AD3E in het gamma opgenomen: CRIA Vitamine AD3E. Ter ondersteuning van de behoefte aan vitamine D in de wintermaanden.

Geef aan veulens die hun eerste winter doormaken 2ml per 5kg lichaamsgewicht, vanaf een leeftijd van 2 maanden. Voor een afgespeend alpacaveulen van 6-9 maanden: 10ml. 3x doorheen de winterperiode: in november, januari en maart.
Voor oudere volwassen dieren met een verhoogde behoefte: 1ml per 5kg lichaamsgewicht, 1 x doorheen de winterperiode.

Voercontainer voor alpacavoer.

Om het voer vochtvrij en muisdicht op te kunnen slaan hebben we een waterdichte voercontainer gebouwd op stalen onderstel. Dit maakt het makkelijk om het voer veilig op te bergen en collega alpaca houders kunnen hier makkelijk alpacavoer omladen in de kofferbak van de auto.

Muisdichte voercontainer.
De voercontainer staat op een stalen onderstel. Muizen en ratten kunnen er niet in.
Openstaande alpacavoer container.
Als de container open staat kunnen de zakken voer makkelijk in en uitgeladen worden.

Samenstelling van het alpamin assortiment.

Niemand kan beter uitleggen waarom je het beste de voeders van alpamin kunt voeren aan je alpaca’s als de samensteller van dit assortiment. Alpaca dierenarts Thijs Flahou.