Categorieën
Alpaca algemeen

Alpaca veulens 2020

Te verwachten alpaca veulens.

Het vorig jaar (2019) hebben we 6 alpaca merries laten dekken. Van die 6 bleek er naderhand 1 niet drachtig te zijn. Dus we verwachten dat er 5 alpaca veulens 2020 worden geboren op onze farm. Het eerst is BAM Joyca aan de beurt uit een dekking van Sunsetestate Urban Tactics We verwachten dit veulen in de vierde week van mei. De tweede van BAM Fantasy uit een dekking van Sunsetestate Urban Tactics verwachten we eind mei. Het veulen van Vekofarm Julia uit een dekking van Sunsetestate Urban Tactics verwachten we begin juni 2020. Het veulen van onze BAM Healey uit een dekking van Waratah Flats Firecracker komt ook in juni. En als kers op de taart het veulen van BAM Kiki Dee uit een dekking met onze eigen BAM Kosmo.

Het eerste alpaca veulen.

Op 2 mei 2020 is ons eerste alpaca veulen van dit jaar geboren uit BAM Joyca. Drie weken te vroeg. Gaat ze het redden? Het is een zwart merrie veulen. Erg prematuur. Met onze hulp en van de dierenartsen Jeroen en daarna Thijs heeft ze het voorlopig nog kunnen redden.

De eerste nacht brengt het alpaca veulen door in de badkuip. Ze krijgt de fles.
De eerste nacht brengt het alpaca veulen door in onze badkuip. Ze krijgt de fles.
De volgende dag gaat het eerst geboren alpaca veulen 2020 terug naar moeder.
De volgende (2 de ) dag gaat het pas geboren alpaca veulen terug naar moeder.

Op haar vierde dag heeft dit veulen een bloedplasma infuus toegediend gekregen door dierenarts Thijs Flahou.

Het veulentje ligt op de tafel en krijgt een bloedplasma infuus.
Het veulentje ligt op de tafel en krijgt een bloedplasma infuus.

Op de vijfde dag is dit alpaca veulen al redelijk stabiel en probeert te drinken bij haar moeder BAM Joyca. We begroeten haar met een lichte buiging en tonen respect voor het licht in haar. We geven haar de naam Namasté.

Veulen Namasté probeert te drinken bij haar moeder Joyca.
Het vijf dagen eerder geboren alpaca veulen probeert voor het eerst te drinken bij haar moeder BAM Joyca.

De volgende twee alpaca veulens 2020 moeten eind mei, begin juni geboren worden. We hopen dat deze twee geboortes en de twee daarop volgenden minder problemen met zich meebrengen.

Ook op 16 mei gaat Namasté geweldig goed. Buiten verwachting komt ze iedere dag meer dan voldoende bij en ze gaat als een treintje door de wei. Ze krijgt behoefte aan de vriendjes die nu ook wel langzamerhand geboren mogen worden. Zij was dik drie weken te vroeg. Als de volgende twee voldoende lang in de baarmoeder blijven moet ze nog wachten tot begin juni voordat ze jong gezelschap op de wei krijgt.

Het eerste veulen van 2020 is op 2 mei geboren. Ze is zwart en haar naam is Namasté.
De merries zijn in hun nopjes met de kleine. Namasté wil graag snel een kleintje erbij om hem/haar te laten zien hoe alles werkt en om mee te kunnen racen door de wei en over de dijk.

Het tweede alpaca veulen van 2020

Op 24 mei bevalt onze BAM Fantasy van een zwart hengstveulen. De dracht duurde 345 dagen. De vader is Sunsetestate Urban Tactics. Hij weegt na de geboorte 11 kg. Na een kleine correctie onzerzijds verloopt de bevalling verder probleemloos. We noemen hem Nitesh (hartslag van de aarde).

Het tweede alpaca veulen van 2020.
Nitesh kort na de geboorte met moeder BAM Fantasy.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *