Alpaca veulens 2020

Te verwachten alpaca veulens.

Het vorig jaar (2019) hebben we 6 alpaca merries laten dekken. Van die 6 bleek er naderhand 1 niet drachtig te zijn. Dus we verwachten dat er 5 alpaca veulens 2020 worden geboren op onze farm. Het eerst is BAM Joyca aan de beurt uit een dekking van Sunsetestate Urban Tactics We verwachten dit veulen in de vierde week van mei. De tweede van BAM Fantasy uit een dekking van Sunsetestate Urban Tactics verwachten we eind mei. Het veulen van Vekofarm Julia uit een dekking van Sunsetestate Urban Tactics verwachten we begin juni 2020. Het veulen van onze BAM Healey uit een dekking van Waratah Flats Firecracker komt ook in juni. En als kers op de taart het veulen van BAM Kiki Dee uit de eerste succesvolle dekking van onze eigen prachtige en gecertificeerde goudkleurige dekhengst BAM Kosmo.

Het eerste alpaca veulen.

Op 2 mei 2020 is ons eerste alpaca veulen van dit jaar geboren uit BAM Joyca. Drie weken te vroeg. Gaat ze het redden? Het is een zwart merrie veulen. Erg prematuur. Met onze hulp en van de dierenartsen Jeroen en daarna Thijs heeft ze het voorlopig nog kunnen redden.

De eerste nacht brengt het alpaca veulen door in de badkuip. Ze krijgt de fles.
De eerste nacht brengt het alpaca veulen door in onze badkuip. Ze krijgt de fles.
De volgende dag gaat het eerst geboren alpaca veulen 2020 terug naar moeder.
De volgende (2 de ) dag gaat het pas geboren alpaca veulen terug naar moeder.

Op haar vierde dag heeft dit veulen een bloedplasma infuus toegediend gekregen door dierenarts Thijs Flahou.

Het veulentje ligt op de tafel en krijgt een bloedplasma infuus.
Het veulentje ligt op de tafel en krijgt een bloedplasma infuus.

Op de vijfde dag is dit alpaca veulen al redelijk stabiel en probeert te drinken bij haar moeder BAM Joyca. We begroeten haar met een lichte buiging en tonen respect voor het licht in haar. We geven haar de naam Namasté.

Veulen Namasté probeert te drinken bij haar moeder Joyca.
Het vijf dagen eerder geboren alpaca veulen probeert voor het eerst te drinken bij haar moeder BAM Joyca.

De volgende twee alpaca veulens 2020 moeten eind mei, begin juni geboren worden. We hopen dat deze twee geboortes en de twee daarop volgenden minder problemen met zich meebrengen.

Ook op 16 mei gaat Namasté geweldig goed. Buiten verwachting komt ze iedere dag meer dan voldoende bij en ze gaat als een treintje door de wei. Ze krijgt behoefte aan de vriendjes die nu ook wel langzamerhand geboren mogen worden. Zij was dik drie weken te vroeg. Als de volgende twee voldoende lang in de baarmoeder blijven moet ze nog wachten tot begin juni voordat ze jong gezelschap op de wei krijgt.

Het eerste veulen van 2020 is op 2 mei geboren. Ze is zwart en haar naam is Namasté.
De merries zijn in hun nopjes met de kleine. Namasté wil graag snel een kleintje erbij om hem/haar te laten zien hoe alles werkt en om mee te kunnen racen door de wei en over de dijk.

Het tweede alpaca veulen van 2020

Op 24 mei bevalt onze BAM Fantasy van een zwart hengstveulen. De dracht duurde 345 dagen. De vader is Sunsetestate Urban Tactics. Hij weegt na de geboorte 11 kg. Na een kleine correctie onzerzijds verloopt de bevalling verder probleemloos. We noemen hem Nitesh (hartslag van de aarde).

Het tweede alpaca veulen van 2020.
Nitesh kort na de geboorte met moeder BAM Fantasy.

Het derde veulen van 2020

Op 4 juli is het derde veulen geboren. Het is een bijzonder mooi hengstveulen. De moeder is BAM Healey en de vader is Waratah Flats Fire Cracker (die nu in eigendom is van Alpaca Flanders en alpaca Vekofarm). De dracht duurde 341 dagen. Dat is iets minder dan gemiddeld. Het veulen is niet prematuur. We geven hem de naam BAM Night Fire.

Nigth Fire en moeder BAM Healey in de wei 3 uur na de geboorte.
Night Fire met moeder 3 uur na de geboorte.

Het vierde veulen 2020.

Op 6 juli is het vierde veulen van dit seizoen geboren. Weer een hengstveulen met prachtige vacht. Hij is wat donkerder van kleur dan BAM Night Fire. We noemen hem Nut Cracker. Hij is geen zoon van Fire Cracker. De moeder is Vekofarm Julia en de vader is onze zwarte Sunsetestate Urban Tactics Julia is 100 % zeker de laatste keer gedekt door Urban Tactis op 18 juni 2019. De dracht duurde 384 dagen. Dat is heel erg lang. Meer dan 4 weken langer dan gemiddeld. De bedoeling was dat ze een veulen zou krijgen van Waratah Flats Fire Cracker. Na meer dan een jaar proberen is het ons niet gelukt om haar een veulen te laten krijgen van Fire Cracker. Daarna hebben we de taak overgedragen aan onze Urban Tactics. We zijn zeer tevreden met het resultaat. Om onze pogingen en lange dracht in herinnering te houden krijgt hij de naam BAM NutCracker.

Alpaca moeder Julia met haar hengst veulen Nut Cracker
Alpaca moeder Julia met haar hengst veulen BAM NutCracker.

Het vijfde veulen 2020.

Het vijfde en laatste veulen van dit seizoen bij Bamby Alpaca Farm is op 1 augustus geboren van onze BAM Kiki Dee. Kiki is gedekt door onze eigen gefokte super mooie fawn kleurige hengst BAM Kosmo. Het is het allereerste veulen van BAM Kosmo (ook het eerste van Kiki). Het is een prachtig fawn merrie veulen met een zeer dichte vacht. We noemen haar Nidra.

Nidra op haar tweede dag.
Nidra op haar tweede dag.
BAM Nidra is in april 2021 vol in haar eerste wol. Ze is lief en handelbaar. De aller eerste van BAM Kosmo (moeder BAM KikiDee) is weergaloos mooi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *